European Cardiologist Certificate
TEDAVİ ALANLARI

RİTİM BOZUKLUĞU - ARİTMİ

RİTİM BOZUKLUĞU - ARİTMİ

KALPTE RİTİM BOZUKLUĞU

Kalpte ritim bozukluğu, kalbin normal atışını düzenleyen elektriksel uyarıların gerektiği gibi çalışmaması sonucu kalbin çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz atması durumudur. Ritim bozuklukları kalpte var olan sorunlar nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi dış etkenlerle de oluşabilmektedir. Kalpte çarpıntı en belirgin kalp ritim bozukluğu belirtisidir. Çarpıntıdan sonra en sık görülen belirtiler, baş dönmesi ve bayılmadır. Bayılmalar genellikle ciddi boyuttaki ritim bozukluğuna işaret eder ve ihmal edilmemesi gerekir. Kalp ritim bozukluğunda uygulanacak tedavi; ritim bozukluğunun çeşidine ve ciddiyetine bağlı olarak belirlenmektedir.


Ritm bozukluğu kalp çarptısının en önemli nedenlerinden biridir. Kalp çarpıntısı, heyecan, stres, hızlı koşma ya da aşırı kafein tüketiminin bir sonucu olabildiği gibi kalp ritim bozukluğu (aritmi) belirtisi de olabilir. Kalp çarpıntısının hangi durumda tehlikeli olduğu ise kardiyoglar tarafındanbelirlenmelidir.

Kalp Çarpıntısı Nedir?

Kalp atışının normalden daha hızlı veya rahatsızlık verici bir şekilde hissedildiği zamanlarda ‘’kalp çarpıntım var’’ denir. Kalp hızının üst sınır olan 100’ ü aştığı özellikle 140 üstü değerlere çıkması durumunda (taşikardi) en kısa zamanda bir uzman doktora danışılmalıdır.

Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Kalp hızının 140 üstü değerlere çıkması olarak görülen kalp çarpıntısının nedenlerinin doğru tespiti için EKO testi, tiroid testlerinin yapılması ve kan testleriyle kansızlık olup olmadığının araştırılması gerekir. Bu testlerle kalp çarpıntısının heyecan, stres, hızlı koşma ya da aşırı kafein tüketimi kaynaklı fizyolojik (sinus taşikardi) ya da kalp ritim bozukluğu (aritmik taşikardi) olup olmadığını anlaşılabilir.


Kalp çarpıntısının niteliğinin tespitinde, çarpıntı sırasında, 12 derivasyon elektrokardiyografi (EKG) yönteminin kullanılmasının önemi büyüktür. Kalp ritim bozukluğu (aritmik taşikardi) tespit edildiğinde ileri tedavi için kalbin elektriksel aktivitelerinin kontrol edildiği elektrofizyolojik çalışmanın(EFÇ) yapılması da oldukça önemlidir. İleri tedavide söz konusu kalp çarpıntısı (aritmik taşikardi) laboratuvar ortamında oluşturulmalı ve nereden kaynaklandığı, nasıl bir etkiyle ortaya çıktığı anlaşılmalıdır.

Kalp Çarpıntısı Tedavisi

‘’Kalp çarpıntısı (aritmik taşikardi), nasıl tedavi edilir?’’ sorusunun cevabı bu durumu oluşturan anormal kalp dokusunun tahrip edilerek ortadan kaldırılmasıdır. Bu tedavi yöntemine ise Ablasyon adı verilir. Kalp çarpıntısı tedavisinde çok önemli olan Ablasyon, kateter denilen uzun ince aletler yardımıyla yapılabilir. Kateter ile kasık yoluyla kalp içine ilerlenir. Kateterin kalbin neresinde olduğu x ışınları yardımıyla (floroskopi) izlenebilir. Kateterin ucu kayıt cihazına bağlanarak kalp içi EKG kayıtları alınır ve araştırma ile çarpıntı yapan odak bulunur. Daha sonra yine kateter yardımıyla radyo frekans enerjisi verilerek bu bölge tahrip edilir ve böylece sorumlu odak ortadan kaldırılır. Ablasyon yöntemi ile ritim bozuklarının çoğunda %90 üzerinde başarı sağlanabilmektedir. Bu yöntem ile kalp çarpıntısı ortadan kaldırılabilmekte ve hastalar ömür boyu ilaç kullanmaktan kurtulabilmektedir.

RİTİM BOZUKLUĞU TEDAVİSİ

EFÇ ABLASYON

Kalpte sorun tespit edildiğinde ritim bozukluklarının tedavi edildiği uygulamadır.

DETAYLI BİLGİ
ARİTMİ "ÇARPINTI"

RİTİM BOZUKLUĞU

Kalp atışınızın rahatsızlık verici bir şekilde hissettiğinizde "çarpıntım var" diyebilirsiniz.

DETAYLI BİLGİ
ICD, CRT, CRT-ICD

KALP PİLLERİ

Kalbin ritmini oluşturan, düzenleyen ve intrakardiyak şok uygulayabilen cihazlardır.

DETAYLI BİLGİ

RANDEVU ve AYRINTILI BİLGİ ALMAK İÇİN BİZE ULAŞINIZ.

Soru ve Sorunlarınız için lütfen bize ulaşınız.